LOGGA IN

Inget konto? Registrera här

KALENDER

Tis 11/8
Killer Boogie

BLOGGAR

Elin Hagerlinds blogg

Frida och Sakarias

Läs mer

Henrik Erikssons blogg

Bright lights late nights - The Speakeasies' Swing Band

Läs mer

Boogie Woogie

Boogie Woogie är en europeisk dans som har sina rötter i Lindy Hopen.

Det är en utpräglad social pardans där det läggs stor vikt vid övning på att föra och bli förd, snyggt och bra fotarbete, stiliga figurer, improvisationer och lekande tolkning av musiken. Dansen kan varieras från att vara elegant och sensuell i långsamt tempo till att bli häftig, rå och medryckande till snabb musik. Dansandet går också att anpassa till alla nivåer, från nybörjaren som vill imponera bland buggarna på dansgolvet, till show- och tävlingsdansarna.

Boogie Woogie är ett utmärkt alternativ och komplement till Lindy Hop, eftersom Boogie Woogie ofta kan dansas till samma swing musik som Lindy Hop, men även täcker upp annan musik som Lindy Hop inte riktigt fungerar till.

Boogie Woogie bygger på grundsteg men i övrigt är det en okoreograferad dans. Man tränar in en del figurer men låter improvisation vara ledstjärnan. Under dansen väljer man sedan att använda olika figurer när musiken känns rätt för respektive figur. Vanligtvis bestämmer den som för figurerna, men en bra förare lämnar också utrymme för följaren att uttrycka sig i dansen.

Om ni vill ha en försmak om vad Boogie Woogie kan vara, så kan ni titta på följande YouTube-filmer.

Historiken

Boogie Woogie är en dans som har sitt ursprung i Lindy Hop, men har växt fram och utvecklats i Europa. Föregångaren Lindy Hop dansas vanligtvis till swingmusik, men när ungdomarna började dansa till rocken på 50-talet förändrades dansen för att passa den nya musiken. De första varianterna av den här dansen kallas vanligtvis 50-tals Rock och den dansades till musiken från det sena 40-talet och 50-talet (t.ex. Bill Haley, Jerry Lee Lewis, med flera).

I modernare tid (på 80-talet) gjordes en uppdelning mellan den moderna dansstilen Rock ’n’ Roll och dansstilen Boogie Woogie, som representerar en återgång till en mer ursprunglig dansstil. Namnet Boogie Woogie togs från musikstilen med samma namn.

Det man valt att göra med dansstilen Boogie Woogie är, att inte ta med den (lite vildare) akrobatik som förekom i 50-tals Rocken (och i Rock ’n’ Roll), utan i stället koncentrera sig på dansen som en förbar och okoreograferad pardans.

(Som jämförelse kan nämnas, att i vidareutvecklingen från 50-tals Rocken till dagens Rock ’n’ Roll dans har man istället behållit och utvecklat akrobatiken och satsat på koreografi för tävlingssammanhang. Resultatet är att dansstilen helt har tappat prägeln av social dans och mer påminner om en uppvisning i elitgymnastik.)

Dansen spreds ursprungligen genom Europa av de amerikanska trupperna under och efter andra världskriget. Idag är dansen väldigt populär i Europa, framförallt i Tyskland.

Musiken

Boogie Woogie kan idag dansas till många sorters musik.

Vid tävlingar dansar man vanligtvis till den ursprungliga musiken från det sena 40-talet och 50-talet (till exempel Boogie Woogie, Rhythm ’n’ Blues, 50-tals Rock, Rock ’n’ Roll och Rockabilly).

Vid sociala danstillfällen kan man ofta dansa till samma musik som spelas på danskvällar för Lindy Hop. Jämfört med Lindy Hop går det dessutom att dansa Boogie Woogie till andra typer av musik, även till många moderna pop-låtar med 'rätt beat'.

Merparten av dansmusiken finns idag inom genrerna Blues, Jump Blues, Boogie Woogie, 50-tals rock, Rock ’n’ Roll, äldre Rhythm ’n’ Blues, Rockabilly, (viss typ av) Jazz och Storbandsjazz, Swing och Neo Swing.

Den här heta och glada musiken gör att Boogie Woogie fötterna flyger och dansarna ler. Dansen är rik på unika danssteg och variationer, vilket gjort att den smittat av sig på andra swingstilar, samtidigt som vana dansare kan ta in element från andra swingstilar som till exempel Lindy Hop.

Här är en spellista med boogie woogie musik i stegrande tempo: https://open.spotify.com/playlist/5kxs5uw6UkNykhkeQ3QA6E

Här är en spellista med nybörjarvänlig boogie woogie musik: https://open.spotify.com/playlist/3RHHOCQF0owqgsvhGY70qBInga aktiviteter eller artiklar hittade

ad

nyhetsbrev
dans i Uppsala
vilka skor passar bäst för dans