LOGGA IN

Inget konto? Registrera här

KALENDER

Tis 11/8
Killer Boogie

BLOGGAR

Elin Hagerlinds blogg

Frida och Sakarias

Läs mer

Henrik Erikssons blogg

Bright lights late nights - The Speakeasies' Swing Band

Läs mer

Lindy Hop (jitterbug)

Whitey's Lindy Hopers

Whitey's Lindy Hoppers

Lindy Hop kallas också ofta för lindy, jitterbug eller swing. Lindy Hop dansas till swingmusik, såväl storbandsjazz som mindre sättningar.

Lindy Hop kan ibland gå vilt till med häftiga kast men för de allra flesta utövare är det en social dans utan akrobatik som kräver inte bättre fysik än någon annan sällskapsdans.

Musiken och ursprunget

Lindy Hop är ursprungsformen till det som i Sverige kallas jitterbug. Lindy Hop är en afroamerikansk dans som växte fram bland de svarta i Harlem på 1930-talet. Många förknippar jitterbug med högt tempo och flickor som flyger genom luften, men danstempot kan i själva verket variera från mycket långsamt till mycket snabbt. Den akrobatiska delen av dansen används i koreograferade rutiner, och ofta inte alls i den sociala dansen, som är den del Swingkatten satsar mest på.

Lindy Hop dansas till swingmusik från 30- och 40-talet, men också till nyinspelad musik. Det viktiga är "gunget" i musiken, som också ska finnas i kroppen när man dansar. Dansen är fri och och lämnar mycket utrymme för improvisation vilket ger stora möjligheter för att utvecklas som dansare. Speciellt för dansen är att följaren har stor frihet och möjlighet att påverka dansen.

Man klarar sig också bra med några få grundturer, de flesta tycker det är roligt att gå ut och dansa socialt redan under sin första termin.

Här är två spotify-spellistor med mycket bra musik att dansa lindy hop till:

Lägre tempo: https://open.spotify.com/user/jaykobe95/playlist/3vW2mUJartIueqPv7qHmWG

Medeltempo: https://open.spotify.com/user/jaykobe95/playlist/1xzMKa7hET7ombK9lfQ57Z

Längst ned på den här sidan kan du se några exempel på hur Lindy Hop kan se ut. Först ett exempel på showdans, sedan ett exempel på socialdans och slutligen ett exempel på Charleston som är en rötterna till Lindy Hop som det också hämtas en del steg ifrån.

Kurser i Lindy Hop (Jitterbug)

Swingkatten arrangerar varje termin kurser i dansen Lindy Hop. Kurserna riktar sig främst till er som vill lära er dansa socialt, dvs på vanliga danskvällar. För er som vill hålla på mer med akrobatik och show brukar vi dock ordna speciella temakurser.


Våra olika kursnivåerInga aktiviteter eller artiklar hittade

ad

nyhetsbrev
dans i Uppsala
vilka skor passar bäst för dans